Zona verda (i zona blava)

Des d’abans del seu naixement, l’Associació de Veïns de Can Solei lluita per a que el solar del passatge Montserrat Roig deixi de ser un solar abandonat on les males herbes creixen sense control i on alguns incívics amos de gossos porten a les seves mascotes a fer les seves necessitats sense recollir-les desprès.
Durant anys el solar va estar totalment abandonat tot i les queixes que els veïns anaven fent de tant en tant.
Fa uns anys l’ajuntament va projectar construir un centre de consultes externes, però l’espai disponible no facilitava la construcció d’aquest edifici i finalment ho va haver de deixar anar.
Però aquell intent d’urbanització del solar va fer despertar als veïns que, des de l’Associació, van començar a demanar amb insistència a l’ajuntament una solució pel solar.
Abans de les passades eleccions municipals, l’AVV de Can Solei va convidar a tots els alcaldables de les formacions amb representació a l’ajuntament i els hi va exposar la seva preocupació per la situació del solar. Tots els alcaldables es van comprometre a buscar una solució durant aquest mandat i l’associació va prendre bona nota.
Amb l’arribada del nou govern l’AVV va iniciar les converses amb els responsables polítics de l’ajuntament per tal d’aconseguir tirar endavant un arreglo del solar que el tragués del seu abandonament.
Així, quan fa unes setmanes el regidor de Via Pública i l’alcalde van venir a l’associació i ens van proposar fer una zona verda als nostres carrers per tal d’accelerar l’arreglo del solar, als membres de la junta, en general, ens va semblar una bona idea.
Vivim a una zona propera al centre de Badalona amb els carrers de zona blava a tocar. Això fa que cada matí, treballadors de oficines i col·legis propers passin amb els seus cotxes pels nostres carrers buscant un lloc per aparcar. També veïns de zones properes, afectades per la zona blava, aprofiten els nostres carrers per deixar els seus cotxes, fent que la manca d’espai d’aparcament sigui habitual. La proposta de l’ajuntament representava fer una zona de pagament, un 70% zona verda d’aparcament econòmic pels veïns i un 30% zona blava. A canvi, les obres de condicionament del solar podien començar abans de finalitzar l’any. Accelerava la solució d’un problema (el solar) i podia servir per reduir un altre (la manca d’aparcament).
Però tot i estar d’acord, a la junta de l’associació teníem clar que no devíem prendre la decisió sense comptar amb la resta de veïns de la zona. Al cap i a la fi representava un canvi gran i crèiem convenient tenir el suport d’un ampli nombre de veïns.
Per tal de informar i demanar la seva opinió al veïnat vam convocar una reunió que es va fer dilluns passat. El resultat va ser que una majoria de veïns van apostar per no acceptar la proposta. I així li vam comunicar a l’ajuntament.
Tot i que aquesta decisió pugui retardar la solució del solar, els responsables polítics de l’ajuntament mantenen el seu compromís de arreglar el solar. L’AVV seguirà insistint per a que així sigui.

This entry was posted in Reunions, Solar and tagged , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Zona verda (i zona blava)

  1. Marc Arnau says:

    M’he llegit atentament el vostre escrit i estic bastant en desacord. Lamentablement no vaig poder assistir a l’última reunió perquè treballava per la tarda. Com a veí del carrer Margarida Xirgu, també m’interessa qualsevol aspecte relacionat amb la millora del solar. Però heu resumit amb tres línies el que va passar fa uns anys:

    “Fa uns anys l’ajuntament va projectar construir un centre de consultes externes, però l’espai disponible no facilitava la construcció d’aquest edifici i finalment ho va haver de deixar anar.”

    L’espai no facilitava? Perdoneu l’expressió, però… quina barra! A dia d’avui, si l’Associació de Veïns de Can Solei hagués facilitat la construcció de les consultes externes avui tindriem arreglat la situació de deixadesa del solar i tindriem bastant solucionat el tema de l’aparcament. La campanya que va fer l’associació de veïns per la no construcció de les consultes va ser vergonyosa. Qualsevol persona que passi pel carrer Sant Anastasi podrà veure que l’edifici on finalment s’han ubicat les consultes no és gran, ni ha provocat un allau d’usuaris. L’associació va justificar que hi havia masses serveis al barri, com si això fos quelcom negatiu, que atrauria a més vehicles i gent, etc. No només va fer campanya pel no, sinó que va buscar suport dels mitjans de comunicació per aconseguir que l’Ajuntament no ubiques les consultes al Solar. Al final, tot i que el projecte estava realitzat, no es van fer les consultes. No sóc l’únic que penso el que estic escrivint, som bastants els veïns que SÍ estavem a favor de que les consultes externes s’ubiquessin al Solar. Caldria una mica d’autocrítica, perquè si actualment el solar està en aquest estat no és només per responsabilitat de l’Ajuntament. L’associació de veïns també és responsable, amb la seva decisió de fa uns anys, que a dia d’avui el solar no estigui “arreglat”. I ves per on, arriba el regidor de via pública, fa una proposta de zona blava a canvi de millorar el solar i a l’associació li sembla bé. És al·lucinant.

    Malgrat estar molt en desacord amb el que es va fer en el seu dia, si trobo encertat la consulta als veïns sobre l’última reunió.

    Salutacions,

    Marc Arnau

  2. carlos says:

    Benvolgut Arnau,
    Barra és voler confondre a la gent explicant les coses de manera diferent a com són:
    http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3195066

    Aquest article ho diu ben clar:

    La gerent de Badalona Serveis Assistencials (empresa que inclou l’hospital), Maria Àngels Cabezas, ha explicat que el projecte anterior ha topat amb dificultats tècniques que aconsellen un canvi d’emplaçament.

    L’associació de veïns estava en contra perquè:

    • NO havia cap estudi sobre la idoneïtat de l’espai per fer l’obra
    • NO havia cap estudi sobre l’impacte de les obres (4 soterranis) sobre els edificis dels voltants
    • NO havia cap estudi sobre la mobilitat a la zona amb l’increment de circulació degut a l’aparcament de rotació que hi havia pensat fer

    L’ajuntament va ignorar totes les peticions de l’AVV de que es fessin aquests estudis. De fet, l’ajuntament de Badalona d’aquell moment va ignorar totalment a l’associació de veïns.

    El projecte es va aprovar a un ple municipal.
    I quan es van posar a treballar van descobrir que el solar no reunia les condicions necessàries.

    I va ser aquest el motiu de que no es fessin a aquest solar les consultes externes. Malauradament l’opinió de l’AVV no va tenir res a veure. I dir el contrari és faltar a la veritat.

    Més informació:
    http://badabit.org/20081218/les-consultes-externes-de-lhospital-de-badalona/
    http://badabit.org/20081221/consultes-externes-alguns-detalls/

  3. carlos says:

    Un parell de coses més Marc. Al seu moment, la plataforma que es va crear en contra del solar primer, i l’AVV desprès, van fer un parell d’assemblees per a que tothom pogués opinar. I a aquelles assemblees l’opinió majoritària era clarament en contra de l’edifici de les consultes externes.

    I la segona. En aquell moment, igual que ara, l’AVV estava oberta a que qualsevol pogués participar i formar part de la junta. Al final, resulta molt fàcil no voler-se implicar i criticar desprès les decisions que es prenen. Mira ara, a tu t’ha semblant bé que es convoqués l’assemblea per decidir això de la zona blava, però hi ha qui (estant convidat a formar part de la junta) s’ha queixat amargament de que ho haguem fet 🙁

  4. Marc Arnau says:

    El que diu la Maria Àngels Cabezas va a missa? Jo personalment em vaig desplaçar al Viver i vaig veure el projecte i hi havia més punts a favor que en contra. Aquesta “responsable” posava com a excusa l’entrada de llum; és que al Carrer Sant Anastasi, on s’han fet finalment les consultes, hi havia més entrada més llum?

    Li vas fer una ullada al projecte? En ell s’esmenta l’impacte de les obres i la repercussió a nivell de trànsit de vehicles. Tinc un dubte, si finalment no es va fer l’edifici perquè el solar no reuneix les condicions… llavors si l’Ajuntament hagués volgut fer una biblioteca o un altre equipament, llavors l’Associació hagués posat trabes? Per alguns equipaments el solar està en condicions i per a altres no? Curisós.
    Si el solar no està en condicions, mai es farà cap equipament?

    També va ser molt sospitós que primerament CiU aprovés el projecte i després, a tocar de les eleccions, reunís els veïns per “informar”.

    Si finalment no es va fer, reconeix que va ser en part perquè l’Associació de veïns es va oposar al projecte. I ho respecto, va ser l’opinió majoritaria dels veïns que van assistir a l’assamblea. Si jo ho critico, es perquè en el seu moment els veïns no van ser informats amb imparcialitat. Directament es va anar porta per porta pels pisos del barri amb un full per reunir signatures en contra de les consultes externes. Això es el que va passar.

    M’encantaria formar part de la Junta, però els horaris de la meva feina no em permeten fer-ho. Però un dia d’aquests hi aniré i així debatem personalment aquests i altres temes.

    Salutacions Carlos.

    Marc Arnau

  5. Carlos says:

    A veure, Arnau, el que digués la gerent de Badalona Serveis Assistencials (empresa municipal que gestiona l’Hospital Municipal i l’edifici de consultes externes) alguna credibilitat tindrà, no creus? Perquè hauria de mentir? Tens tu més informació que ella?

    Jo també vaig veure el projecte. Tres cops. Al viver, a la presentació que va fer l’alcaldessa al Museu i a l’associació de veïns quan va venir el aleshores regidor d’urbanisme, en Jordi Serra. I no vaig veure aquests informes que dius. De fet, quan va venir el regidor d’urbanisme se li va demanar que fessin aquests estudis, i, per tal de poder-los veure vam quedar que ens tornaríem a reunir més endavant. No va haver cap altra reunió posterior tot i que l’associació de veïns va entrar una instància a l’ajuntament demanant la reunió al que ja en aquells moments era alcalde i regidor d’urbanisme (el mateix Jordi Serra). Com deia, en Jordi Serra mai va contestar la nostra instància.

    CiU, evidentment, va utilitzar el solar de manera electoralista. Però l’única cosa que va fer va ser informar als veïns del que s’anava a fer allà. No va posar ni treure res, no li va ser necessari. Creus que CiU hauria fet el que va fer, si hagués vist clar el projecte? Si hagués cregut que no havia de generar cap rebuig? Ferran Falcó, va ser més llest que el govern i va informar als veïns. El govern municipal no ho va trobar necessari, o no ho va trobar convenient…

    Dius que si finalment no es va fer va ser en part per que l’associació de veïns es va oposar… Doncs jo tinc la sensació de que l’ajuntament va passar en tot moment de la opinió dels veïns. I et puc dir que ho vaig viure des de dins. En qualsevol cas, pensa que temps enrere els veïns de La Morera es van oposar a la caserna dels Mossos. Fins i tot van organitzar més d’una manifestació que va baixar per l’avinguda President Companys fins a l’ajuntament. No van aconseguir res. L’AVV de Can Solei només va informar de la seva postura. Va explicar a qui li va voler escoltar la seva opinió. No va prendre cap mesura de força, no va organitzar cap manifestació. Fins i tot, un cop aprovat el projecte l’AVV va dir que faria un seguiment del projecte, però mai que s’oposaria a la força. Que vols que et digui. Quan des de l’ajuntament es vol tirar endavant un projecte l’opinió dels veïns importa molt poc 🙁

    I per acabar. Dius que els veïns no van ser informats amb imparcialitat. Potser. Però l’ajuntament té molts més mitjans que l’associació de veïns. Si estava convençut de la bondat del projecte podria haver fet campanya al seu favor. Poca cosa va fer. Sí, la Maité Arqué sí va intentar explicar alguna cosa, però des de massa lluny al meu parer. I a partir de que va arribar el Jordi Serra a l’alcaldia ja no va haver cap explicació més. I això ho vas viure tu igual que jo. És la demostració més clara de que a l’ajuntament l’opinió dels veïns no l’importava gens ni mica.

    Arnau, si no et van bé els horaris de l’associació de veïns, si vols quedem un dia davant d’una cervesa (o un café) i intercanviem opinions. Una adreça de correu i un telèfon de contacte els tens al “About” d’aquesta web.

  6. anna says:

    Hola
    estoy totalmente de acuerdo con Marc al resultado me remito, a día de hoy todavía tenemos el solar en peores condiciones de las que estaba, y siento deciros que mi balcón está de cara al solar y no lo puedo abrir en verano por la mala olor de pipí que hay durante todo el día, bien os prometo que es muy desagradable vivir así…..prefiero que hagan cualquier cosa, es que casi me da igual porque continuar así casi es un problema de insalubridad, entre otras cosas porque también hay ratas.
    Claro que si viviese en la acera contraria o mi balcón diese a la calle supuestamente opinaría diferente, pero creo que la solución a los problemas se ha de buscar para quien los tiene……no todas las opiniones valen lo mismo siempre hay intereses por enmedio que es lo que está pasando aquí….

    Muchas gracias.

  7. anna says:

    Se me olvidaba decir que si es normal que en una callle se pasen los coches aparcados sin moverlos más de seis meses, porque en la Calle Margarita Xirgu están. Se podría alternar el aparcamiento cómo se hace en muchas otras zonas para evitar estos vecinos con tanta cara, y de esta manera también sería una calle un poco más amplia para circular porque los espejos de los coches se arrancan con facilidad, es una calle demasiado estrecha para tener coches aparcados a los dos lados y no te digo ya cuando pasa el camión de la basura yo lo he visto en más de una ocasión llevarse un espejo de un coche.
    Saludos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *